LAK - Lányok Asszonyok Klubja Dunavarsányi Egyesülete

Helló lányok Helló asszonyok!

Szeretném bemutatni országnak-világnak kis csapatunkat a dunavarsányi lányok-asszonyok klubját és ahol mi élünk és tevékenykedünk Dunavarsányt. Városunk Budapesttől 30 Km-re délre a Kiskunlacháza, Baja, Kelebia vaútvonal mentén fekszik Pest megyében. Taksony és Délegyháza között a Kis-Duna bal partján, az 51-es számú Bajai főközlekedési útvonalon közelíthető meg. Az első írásos említés a faluról 1277-ből származik. Dunavarsány város lakosainak létszáma jelenleg 8000 fő, de ez állandóan válozik. A főváros közelsége miatt, sokan költöznek kis városunkba, a jó levegő, a kertes házak, a Kis-Duna és a bányatavak kellemes lakókörnyezetet biztosítanak, az idetelepült és itt élő lakosoknak. Röviden ennyit a mi kis városunkról, melyben pezseg az élet. Köszönhető ez elsősorban a nagyszámú civil szervezeteknek és városunk fiatal vezetőségének, kik támogatják és igénylik a munkát.

Megalakulás

Banyaklubbunk 1996-ban alakult 42 fővel. Első nagy megmozdulásunk, egy jótékonysági Banyabál szervezése volt. Meguntuk, hogy férjeink mindig lebeszéltek bennünket a mulatozásról és nem vittek minket bálba, színházba, se kirándulni. Hát megszerveztük magunknak a hasznos időtöltést, ők meg punnyadjanak otthon. Mikor megalakultunk, többségünk betöltötte a 40. életévét. Túl voltunka gyereknevelésen, már az unokáink is felnőttek. Úgy döntöttünk, nem vagyunk még olyan öregek, és talán a saját, és a közösség érdekében még tudunk tenni valami hasznosat, maradt még bennünk energia. Banyabálunk (immár 14.), olyan jól sikerült, hogy hagyomány lett belőle. A bevételből, rászorult gyermekeket nyaraltatunk, a helyi szociális otthon időseit csomagokkal köszöntjük Mikuláskor. Besegítünk városunk közösségi házának építésébe és még sorolhatnánk. Minden évben kirándulásokat szervezünk, hazánk szép tájaira, és külföldre is. Unokáinkat gyereknapon Cserkeszőlőre visszük, együtt nótázunk, lubickolunk, nevetünk. Büszkék vagyunk rá, hogy nem csak az apró gyerekek de a 18-20 éves unokák is örömmel jönnek a nagyikkal egy jó bulizni.

Programok

Városunkban évente részt veszünk az ünnepélyeken, városnapokon sütünk-főzünk, műsorokkal kedveskedünk a helybélieknek. Arany és ezüst fakanalat is nyertünk a főzőversenyeken, szüreti bál nem múlhat el nélkülünk, főszervezők között vagyunk. A szüreti felvonulás útvonalán felkérjük a lakósokat, hogy lássák vendégül a menetben résztvevőket, köszönetként a táncért , nótázásért. Este a bálon préseljük a szőlőt, kínáljuk a vendégeket a friss musttal. Mikulásnak öltözünk dec. 6-án, és a város főterén szaloncukrot osztogatunk járókelőknek, autósoknak. A helyi boltosokat felkeressük, ha rossz az árú "virgácsolunk", de legfőként cukrot osztunk. Részt veszünk a Protestáns napok keretébe a helyi megemlékezéseken. Adventi hangverseny a ref. Templomban neves szólistával, és orgonistával, igazi lélekemelő készülődés a karácsonyra. A művelődési házzal közösen karácsonyi, betlehemi játékot, és kirakodóvásárt rendezünk jó kis forralt borral, és sült gesztenyével, a többi szervezetekkel együtt. Karácsonyi koncerten is részt veszünk a helyi Molisszima női kar, és a Kantátika férfikarnak tapsolva. A klubbon belül megköszöntjük egymást a kerek születésnapokon, és névnapokon. Nőnapon vendéglőbe megyünk, így ünnepeljük magunkat.

Testvérvárosok

Három testvérvárosunk van: A németországi Gemmingen, A szlovákiai Szalóc, Kárpátaljai Csetfalva. Többször jártunk már testvéreinknél, és ők is nálunk. Nagy szeretettel fogadnak amit természetesen mi is próbálunk viszonozni, ha idejönnek. Állandóan tartjuk a kapcsolatot, odafigyelünk egymás problémáira, ünnepeinkre, gyermekcserés üdüléseket szervezünk.

Teendők

Városunkban a játszóterekre mondhatni folyamatosan pályázatokat írunk, többnyire megnyerjük, így épülnek szépülnek játszótereink, parkjaink. Kéthetente ülésezünk a Petőfi Művelődési házban, mindig vannak kulturális megbeszélnivalók.

Célok

Van egy nagy problémánk, öregszik kis csapatunk, jó lenne újítani, szeretettel várunk minden érdeklődőt! Nem akarunk mi semmi egyebet, csak jólérezni magunkat lakókörnyezetünkben, családunkban, közösségünkben, és erőnkhöz képest segíteni a rászorulókat. Mesélhetném még sokáig, a sok jó közös programokat, melyek eggyé kovácsoltak bennünket Banyákat. A legfontosabb, hogy 14 éve együtt működünk, és úgy látjuk nemcsak a magunk, hanem lakókörnyezetünk hasznára. A nagy politikát, nem érdeklik a kis városok, és a kis emberek, hát mi sem foglalkozunka politikával. Hál istennek békesség van nálunk, reméljük még sokáig, és a Banyatársaimmal még sok szép közös élményben lehet részünk, barátainkkal, lakótársainkkal közösen, itt a mi kis Dunavarsányunkban.

Ullmann Józsefné elnök